Çocuklarda dişhekimi fobisi oluşmaması için ne yapmalıyız?

Diş temizletmek Zararlı mıdır?
20 Haziran 2017
Bilinçli Sedasyon ve Genel Anestezi ile Diş Tedavileri
9 Kasım 2017

Yapılan araştırmalar, Türk toplumundaki çocukların %80-90’ının diş hekiminden korktuğunu gösteriyor. Ciddi bir rahatsızlığı olsa bile sıkıntılarını bastırarak kendinden ve mevcut sorunundan kaçma eğilimi gösteren kişiler, kendilerini içinden çıkması çok daha güç bir duruma sokabiliyor. Örneğin çoğu zaman kişinin problemi basit bir tedavi ile çözülebilecek durumdayken, diş sorunu daha komplike ve zahmetli  bir tedavi gerektiren bir hale dönüşebiliyor. Diş hekimi fobisi genellikle çocukluk yaşlarında başlıyor. Peki bunu önlemek için neler yapmalı neler yapmamalıyız?

*En büyük görev ailelere düşüyor. Çocuğunuzun yanında kendi kötü geçmiş deneyimlerinizi yada etrafınızdan duyduğunuz kötü algı yaratabilecek hikayeleri anlatmayınız. Acı, iğne vb olumsuz kelimeler kullanmayınız. Çocuğunuzu yaramazlık yapmasın diye ‘doktor iğne yapar uslu durmazsan’ ya da ‘dişini çeker’ gibi cümleler kesinlikle kullanmayınız. Unutmayınız ki bir gün onun dişi de çürüyebilir anestezi yapmak ya da diş çekimi yapmak gerekebilir.

*Kendi diş hekimi randevularınızda ya da kontrollerinizde sizi izlemesi için çocuğunuzu yanınızda götürebilirsiniz. Eğer siz de korkuyorsanız ve endişeliyseniz kesinlikle çocuğunuza bunu belli etmemelisiniz. Çocuk diş hekimi koltuğuna oturmanın çok normal bir durum olduğunu, korkulacak bir durum olmadığını görmeli.

*Çocuğunuzun diş hekimine alışması, ağız ve diş sağlığı bilinci oluşması için erken yaşta diş hekimi kontrollerine götürmeye başlamalısınız. Düzenli kontroller çocuğunuzda daha yorucu tedavi gerektirecek problemlerin önüne geçicektir. Eğer diş problemi varsa da ilk seansta işlem yapılması yerine kliniğe ve hekimine alışması için tanışma seansları yapılabilir.

*Yapılacak işlemler hakkında çocuğunuza detaylı bilgiler vermekten kaçının. Ebeveynlerin ve diş hekiminin verdiği bilgilerin birbirinden farklı olması veya aynı konunun farklı şekillerde aktarılması çocukta güvenin azalmasına neden olabilir. Bu nedenle, işlemler hakkında çocuğun anlayacağı şekilde açıklama yapılmasını diş hekimine bırakın.

*Çocuğun karakterine uygun bir diş hekimi ve klinik seçmek, randevularını eğlenceli hale getirmek, karşılıklı güvene ve samimiyete dayanan bir hasta-doktor ilişkisi kurmak, işlemler sonrasında onu tebrik etmek ve ödüllendirmek dişhekimi korkusu oluşmaması için önemli faktörlerdendir.