Bilinçli Sedasyon ve Genel Anestezi ile Diş Tedavileri

Çocuklarda dişhekimi fobisi oluşmaması için ne yapmalıyız?
20 Haziran 2017
Güvenli Amalgam Sökümü – SMART Protokolü
6 Ocak 2020

Diş hekimi veya diş hekimi uygulamaları ile ilgili fobisi olan hastalarda, zihinsel yada engelli bireylerde, tedavi için ikna edilemeyen çocuklarda diş tedavileri, sedasyon veya genel anestezi uygulamaları ile birlikte rahatlıkla yapılabilmektedir. Hem sedasyon hem de genel anestezi uygulamaları uzman anestezi hekimi tarafından yapılan uygulamalardır. Bu nedenle ameliyathane şartlarının sağlanması gerekmektedir. Diş tedavisinin genel anestezi altında yapılmasına karar verilmeden önce anestezi uygulanacak kişinin genel anestezi uzmanı tarafından muayene edilerek anestezi almasında herhangi bir sakınca olup olmadığı kontrol edilir. Bu esnada hastaların bir kısmından kan tetkikleri de istenebilir.
sedasyon; Hekim tarafından damar yolu açılarak bazı sedatif ve hipnotik ilaçların aralıklı olarak uygulanması ile yapılan bir uygulamadır. Bu uygulama esnasında hastanın şuuru açık, fakat uyur gibidir. Hasta dışarıdan gelen komutlara yanıt verebilmektedir. Sedasyonun uyuşturucu etkisi yoktur, dolayısıyla cerrahi yapılacak bölgenin uyuşması için hastalara ayrıca lokal anestezi de uygulanmalıdır. Bu uygulama genellikle diş hekimi korkusu olan erişkinlerde ve genel anestezi uygulaması yapılamayan kişilerde tercih edilen bir yöntemdir.
genel anestezi; Hekim tarafından damar yolu açılarak anestetik maddeler verilerek başlatılan bir yöntemdir. Hasta tamamen uyutulur ve ilgili cihazlar ile monitorize edilir. Hasta tam bir uyku halindedir ve duymaz tepki vermez.