Protetik Diş Hekimliği

1) Sabit Protezler

   İmplant Üstü Protezler; tek diş eksikliğinde cerrahi olarak yerleştirilen implantın üzerine yapılan porselen kaplamalardır. Kısmi yada tam diş eksikliklerinde birden fazla implant üzerine köprü şeklinde protezler de yapılabilir. Bu tarz protezlerin avantajları komşu dişlerde herhangi bir işlem uygulanması gerekmemesidir.

  Kron ve Köprü Protezleri; estetik sebepler veya aşırı madde kaybı nedeniyle dişte preparasyon yapılarak (küçültülerek) diş üzerine yapılan protezlerdir. Tek diş üzerine yapılanlara kron denir. Eksik diş varlığında birden fazla diş prepare edilerek köprü şeklinde protez yapılır. Köprü, implant üstü protezlere alternatif olabilir. Fakat mevcut komşu dişlerin prepare edilerek küçültülmesi gerekir.

  İnley ve Onlay Diş Restorasyonları; çok büyük madde kaybı olan dişlerde dişin tamamını prepare etmeden dolgu boşluğundan ölçü alınarak laboratuar ortamında hazırlanan restorasyonlardır. Porselen dolgu olarak adlandır.

2) Hareketli Protezler

Total Protezler; total diş eksikliklerinde (ağızda hiçbir dişin bulunmadığı durumlarda) alt veya üst çenede yumuşak dokuya adezyon yardımıyla tutuculuğunu sağlayan protezlerdir.

Parsiyel Hareketli Protezler; kısmi diş varlığında sabit protez uygulanamayan hastalarda yada ekonomik sebeplerden dolayı tercih edilir. kroşe denilen kancalar yardımıyla dişlerden destek alarak tutuculuk sağlar. implant yada diş üzerine yapılan köprü protezlere göre daha az estetik fakat daha ekomomiktir.

Hassas Bağlantılı Protezler; halk arasında çıtçıtlı veya gizli kancalı protez olarak bilinen çok sayıda diş eksikliği varlığında yapılan protezlerdir. Mevcut dişlerin üzerine yapılan kronlar üzerinde bulunan yuvaya , hareketli protezin üzerindeki çıkıntının oturması ile tutuculuk sağlar. Klasik hareketli protezler gibi kancaları olmadığı içi daha estetiktir, fakat hassas bağlantılarından dolayı daha maliyetlidir.

  İmplant Üstü Hareketli Protezler;  tam dişsizlik durumunda kemiğin yetersizliği nedeniyle total protezi rahat kullanamayan hastalarda tercih edilir. Çene kemiği içerisine 2 yada 4 implant yerleştirilerek, hareketli protez bu implantların üzerine sabitlenir. Ayrıca implant üstü sabit protezlere göre daha ekonomik olduğu için tercih edilebilir.