Diş Eti Hastalıkları

Sağlıklı bir ağız ve güzel,ferah bir gülümseme için dişetlerinin sağlığı da en az diş sağlığı kadar önemlidir.  Sağlıklı bir dişeti; açık pembe renkte ve portakal kabuğu görünümünde olmalı, dişleri kök başlangıçlarında saran ve konturlarını izleyen düzgün bir sınıra sahip olmalıdır. Ağız kokusu, dişetlerinde şişlik ve  kızarıklık, sınırlarda düzensiz görünüm, fırçalandığında veya kendiliğinden kanama bir dişeti hastalığının belirtileridir.

Dişeti hastalığının esas sebebi ‘bakteri plağı’ ismi verilen dişe tutunan, yapışkan bir bakteri tabakasıdır. Bu bakteri plağı ilk aşamalarda ‘gingivitis’ diye adlandırdığımız sadece dişetlerini etkileyen bir enfeksiyona sebep olur. Dişetlerinde kızarıklık ,şişlik ve kanama gingivitis belirtisidir. Bakteri plağı diş yüzeyinden temizlenmezse tükürükten çökelen kalsiyum ve fosfat iyonlarının etkisiyle diştaşı oluşumu başlar. Oluşan diştaşının yüzeyi bakterilerin yerleşmesi için çok daha uygun bir ortam sağlar. Diştaşı ancak diş hekimi tarafından diş yüzeyinden uzaklaştırılabilir. Eğer tedavi edilmezse enfeksiyon çene kemiğini de etkileyip kemik kaybına sebep olur. Çene kemiğinin de etkilendiği dişeti hastalıklarına periodontitis adı verilir. Gingivitis belirtilerine ek olarak; dişlerde sallanma, aralanma ve  hassasiyet, dişeti çekilmesi, şiddetli ağız kokusu, ısırmada ve çiğnemede zorluk periodontitis belirtisidir..

Periodontitis tedavi edilmezse diş kayıpları yaşanabilir. özellikle ileri yaşlarda yaşanan diş kayıplarının çok büyük bir yüzdesinin sebebi dişeti hastalıklarıdır.

Dişeti hastalıklarından korunmak için etkin ve düzenli ağız temizliği ve düzenli diş hekimi kontrolleri yeterlidir.