Oral Diagnoz (Teşhis)

İdeal bir tedavi ancak doğru bir teşhis ile mümkün olabilir. Teşhis; hastanın şikayetleri , ağız içi bulgular, panoramik röntgen ve periapikal röntgenler değerlendirilerek konulur ve tedavi planlamasının ilk basamağını oluşturur. Sistemik bir çok hastalık da ilk belirtileri ağız mukozasında verdiğinden dolayı ilk muayenede sadece dişlerin değil ağız içi yumuşak dokuların da muayenesi yapılmalıdır.

Diş ve çene kemiği ile ilgili hastalıkların teşhisinde röntgen bulguları çok önemlidir. Diş hekimliğinde en çok kullanılan iki tip röntgen vardır .

Panoramik Röntgen: Tüm dişlerin, çenelerin, sinüs boşluklarının ve çene eklemlerinin tek bir filmde görülmesini sağlayan bir röntgendir. Çene ve dişlerde gözle görülemeyen ara yüz çürüklerinin, kist, tümör gibi oluşumların teşhisinde gereklidir.

Periapikal Röntgen:Bir veya bir kaç diş ve çevre dokularının daha detaylı incelenmesi için tercih edilen bir röntgendir.

Bazı durumlarda üç boyutlu  tomografi gibi daha ileri görüntüleme sistemlerine de ihtiyaç duyulabilir.

Gelişen teknolojiyle birlikte hayatımıza giren dijital görüntüleme yöntemleriyle röntgen çekimi esnasında alınan radyasyon minimuma indirilmiştir. Dijital bir panoramik röntgen çekiminde alacağınız radyasyon dozu, güneşli bir günde yapacağınız bir saatlik bir yürüyüşte alacağınız radyasyon dozuna eştir.